Roermond


De markt in RoermondDe markt in Roermond

Roermond - stad, land, rivier

Roermond is het ideale uitgangspunt of de ideale bestemming voor tochten door de regio MeinWeg met zijn nationale parken. Het Nationaal Park zelf ligt maar enkele kilometers ten zuiden resp. zuidoosten van Roermond. Bovendien is de stad omgeven door een grote groene gordel. Tochten door het naburige bos Luzenkamp liggen voor de hand. Ook het dichtbijgelegen Elmpter Wald is voor wandelaars en fietsers een aantrekkelijke bestemming.
Hebt u zin in een kleine time-out van het natuurgenot? Een bezoek aan de levendige stad Roermond ligt dan voor de hand. Met ca. 54.000 inwoners – waarvan bijna 34.000 in het centrum - is het de grootste stad van de regio MeinWeg en hét winkel- en cultuurcentrum van Midden-Limburg. Ongedwongen staat hier oud naast nieuw en worden een rijke cultuurgeschiedenis en een historisch centrum gecombineerd met veelzijdige winkelstraten. Een tegenpool van de natuur is Roermond echter niet, in tegendeel: naast de nabijheid van het nationale park vormt de stad de toegangspoort tot de Maas en een uitgebreid merengebied, de Maasplassen.Jachthaven in RoermondJachthaven in Roermond

Overal om je heen: water

Water is ook in de stad zelf een belangrijk thema. Alvorens de Roer in de Maas uitmondt, stroomt deze door delen van de binnenstad. De rivier houdt zich daarbij niet altijd aan de hem toegewezen loop en hangt soms nat en klotsend op straat rond. Dat komt maar zelden voor, maar als het zover is, ondergaan de Roermonders het met humor en kalmte.
Meestal is de Roer echter een zeer aangename medebewoner en hij geeft de stad die zijn naam draagt, een heel eigen flair. Bovendien ligt deze stad bij de grens voor Nederlandse en Duitse bezoekers op een steenworp afstand.
Als je van Roermond naar het westen kijkt, kun je één ding niet over het hoofd zien: direct om de hoek liggen de Maasplassen. Allerlei soorten watersporters, vissers, natuurvrienden, zwemmers, zonaanbidders en booteigenaren delen het water en de stranden. Kleine en grote meren met een oppervlakte van ruim 3.000 hectare vormen gezamenlijk het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Ongeveer 20 jachthavens, restaurants en vele campings bepalen het beeld. Aan de wieg stond niet de natuur, maar de mens. Door grindwinning in het midden van de 20e eeuw is het gebied ontstaan.Met de koets door de oudstad van RoermondMet de koets door de oudstad van Roermond

Waar je ook kijkt: geschiedenis

Als je Roermond bezoekt, moet je tijd meenemen. Want de charme van de Roermetropool openbaart zich niet in het voorbijgaan. Schakel een versnelling terug en neem de tijd om van het ogenblik te genieten. Dat zal u gemakkelijk afgaan, want de vele terrassen en pleinen met cafés en restaurants bieden hiervoor ruimte en gelegenheid. Tegelijkertijd is er in de monumentale binnenstad veel te ontdekken.
Roermond kent vele kerken en historische handelshuizen. Ze wijzen op de sterk afwisselende geschiedenis van deze stad bij de grens. De geschiedenis gaat terug tot de derde eeuw, de Romeinse tijd. Vele eeuwen daarna was Roermond Hanzestad en hoofdstad van het Overkwartier van Gelre. De stad stond afwisselend onder bewind van Duitsers, Belgen en Spanjaarden. Tot op de dag van vandaag is hier de zetel van de Limburgse bisschop. Deze geschiedenis komt ook tot uitdrukking in de historische bouwwerken in het centrum. De gotische Sint Christoffelkathedraal uit de 15e eeuw is een van de bouwwerken die een stempel op het stadsbeeld drukken. Een ander tot op grote afstand zichtbaar, karakteristiek bouwwerk is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk die uit de 13e eeuw stamt. In de kerk vindt u het praalgraf van de stichter graaf Gerard IV van Gelre en zijn echtgenote Margaretha van Brabant. Er zijn veel meer bezienswaardige gebouwen, zoals het in 1991 volledig gerestaureerd stadhuis (rond 1700 gebouwd) en de Minderbroederkerk uit de 15e eeuw. Wie in Roermond op verkenningstocht gaat, zal op bijna elke hoek een opmerkelijke ontdekking doen.Het Het "Bevrijdingsfestival Limburg" in Roermond

Innerlijke rust en cultuur beleven in Roermond

Ben je van plan om een uitstapje in de natuur te maken, sta je plotseling toch weer in een museum. Wie dit maar al te vaak overkomt, zal dit ook in Roermond nauwelijks kunnen omzeilen. Vooral voor architectuurliefhebbers is het nieuwe museum Cuypershuis (voormalig Stedelijk Museum) aantrekkelijk. Hier worden leven en werk van de rijksbouwmeester, architect en ontwerper dr. Pierre Cuypers (1827 – 1921) voorgesteld. Hij is een van de beroemde zonen van de stad. Onder zijn leiding en aan de hand van zijn plannen zijn restauraties van de Dom te Mainz uitgevoerd en zijn bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam, de St. Bonifatiuskerk in Leeuwarden en natuurlijk het Cuypershuis in Roermond gebouwd. Het museum toont ook zijn ontwerpen voor interieuren en meubelstukken.
Waardoor is de stad rijk geworden en tot bloei gekomen? Hoe ging de ontwikkeling van deze plaats aan de Maas en de Roer verder, tot wat zij nu is? Bent u daarin geïnteresseerd? Dan is het Historiehuis de juiste plaats voor een deskundig overzicht. Van het ontstaan van de stad tot in deze eeuw wordt de geschiedenis van Roermond hier zeer aanschouwelijk verteld. Hetzelfde geldt voor kunstliefhebbers en het Museum voor Beeldende Kunst dat met meerdere expositieruimten en wisselende tentoonstellingen over de stad is verdeeld.
Wie zich verbaast over harde muziek en grote mensenmenigten in Roermond, zou wel eens in een van de vele culturele festivals verzeild geraakt kunnen zijn. Vooral in de zomer is de waarschijnlijkheid groot. Dan vinden in de openlucht bijvoorbeeld het `Bevrijdingsfestival Limburg’, de vlooienmarkt ‚Sjommelmert’, de ‚Taptoe’, het popfestival ‚Sjwaampop’ en de ‚Havenfeesten’ plaats. Maar ook op normale dagen is Roermond een stad die de bezoekers door zijn levenslust en de vele kleine bijzonderheden die er te ontdekken vallen, weet te fascineren.De Roerkade in Roermond nodigt te flaneren uit.De Roerkade in Roermond nodigt te flaneren uit.

Shopparadijzen in Roermond

De jonge generatie krijg je met te veel cultuur en geschiedenis niet achter hun laptop vandaan. De terloops verstrekte informatie over de vele, vele mogelijkheden om te winkelen in de binnenstad laat hun ogen pas weer stralen. In Roermond is het gemakkelijk om winkelen te combineren met andere dingen. Al jaren presenteert de stad zich als aantrekkelijke en moderne winkelstad. Mode van jonge designers en trendy merken vind je hier net zo veel als schitterende tweedehands aanbiedingen.
Een eldorado voor modegekken en zuinige huisvrouwen is het Outlet-Center met zijn uitgebreide aanbod aan merken. Op het terrein van een voormalige parachutistenkazerne ontstond de overtreffende trap van winkelcentrum, hier worden zelfs mopperende shoppers enthousiast. Koopjesjagers met een onfeilbare neus voor mode worden door deze plek aangetrokken als lemmingen door een roedel soortgenoten. Hier staan meer dan honderd winkels met ca. 170 bekende merken te wachten, met prijzen waarvoor je het vakantiegeld niet hoeft aan te spreken. Het winkelparadijs is op 363 dagen per jaar geopend. Ook de rest van de stad heeft speciale openingstijden. Veel winkels zijn elke zondagmiddag open. Op donderdag is er koopavond, bijna alle winkels zijn dan tot 21:00 uur open.
Op de weekmarkten beleef je een heel andere sfeer. Elke zaterdag bieden groenteboeren op het plein voor het prachtige stadhuis hun producten vers van het land te koop aan. Op het Munsterplein is het op woensdag markt.

»www.roermond.nl


Geschiedenis op locatie - Roermond

Hier vindt u de belangrijkste cultuurhistorsiche elementen in Roermond.
» verder

Fietsen en Wandelen

Er is geen natuurregio die zo geschikt is voor fietsen en wandelen als de Meinweg. De mens heeft sinds eeuwen zijn stempel gedrukt op dit cultuurlandschap met zijn unieke terrassenlandschap, verscholen tussen twee waterlopen, en de gebieden eromheen.
» verder