Wassenberg


De Burcht Wassenberg in het centrum van de oudestad Wassenberg.De Burcht Wassenberg in het centrum van de oudestad Wassenberg.

Burcht Wassenberg met Bergfried

De burcht Wassenberg met zijn toren, de “Bergfried”, kan men bestempelen als het centrum van de Nationaalparkregio Meinweg. Van hier werd de Meinweg door de Heren en Voogden van Wassenberg beheerd.
De burcht bestaat tegenwoordig uit de nieuwe burcht, die in de Jülicher tijd, in het jaar 1740, werd gebouwd en woon- en bestuursplaats was van de Jülicher landdrost. Tegenwoordig is de burcht een hotel. Bij de burcht hoort ook de “Berfgfried”, die rond 1400 in het kader van een nieuwe stadsbescherming gebouwd werd op een kunstmatig aangelegde heuvel als woontoren met meerdere verdiepingen.

In het interieur zijn nog duidelijk een gigantische vuurhaard, een overblijfsel van een trap en een closet te zien. De “Bergfried” was de noordelijkste plaats in de stadsmuur en woning van de Wassenberger landdrosten en voogden. In de burcht waren in het jaar 1505 onder anderen keizer Maximiliaan 2 en in het jaar 1543 keizer Karel 5 te gast. Tegenwoordig kan men op de toren klimmen en genieten van het uitzicht over het meinweggebied. De sleutel is te verkrijgen aan de receptie van het hotel.
»naar kaart



Het "Roßtor" was deel van de middeleeuwse stadsmuur.Het "Roßtor" was deel van de middeleeuwse stadsmuur.

Roßtor

Het “Roßtor” is de enige van drie stadspoorten die bewaard is gebleven. De naam is afkomstig van een paardenmolen, die was gevestigd in de stadsmuur ter hoogte van de toren. Voor de poort bevond zich een gracht.
»naar kaart



De Immunitätsboog in Wasenberg op de Stiftsplatz naast de St-Georgebasiliek.De Immunitätsboog in Wasenberg op de Stiftsplatz naast de St-Georgebasiliek.

Stiftsplatz, Immunitätsbogen en de St-Georgebasiliek

De Stiftsplatz herinnert eraan dat de bouw van de St-Georgekerk een donatie van graaf Gerhard was, die deze kerk met veel giften heeft laten verfraaien. De Stiftsplatz wordt begrensd door de Immunitätsboog. Deze markeerde de grens tussen het wereldlijk en kerkelijk recht.
De huidige St-Georgekerk werd na de oorlog in 1950 gebouwd op de plaats van de oude basiliek, die in het jaar 1118 gesticht werd door graaf Gerhard 3 en die tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig werd verwoest. Voor de huidige kerk zijn nog enkele grafstenen te zien, die iets van het vroegere kerkhof laten zien.
»naar kaart



De "Verlorenentrum" in de oudestad van Wassenberg.De "Verlorenentrum" in de oudestad van Wassenberg.

Verlorenenturm

De “Verlorenenturm” is een deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Wassenberg. Wassenberg had een rechtbank waar rovers en moordenaars vaak hard werden bestraft. De terdoodveroordeelden werden voor de terechtstelling op de Galgenberg opgesloten in de “Verlorenenturm”.
»naar kaart



De kerk van Ophoven is sinds de middeleeuw een bedevaartskerk.De kerk van Ophoven is sinds de middeleeuw een bedevaartskerk.

De kerk van Ophoven

De bedevaartskerk St-Maria Hemelvaart is een pilaarbasiliek met 2 zijschepen, die rond 1196 als kloosterkerk voor de Cisterciënser nonnen werd gebouwd. Na vertrek van de nonnen ontwikkelde zich de kerk steeds meer als bedevaartsplaats. In de kerk bevinden zich het beeld van genade van een Vroeg-Gotische Madonna uit 1350, een opmerkelijke kansel, en een schitterend kruisbeeld. De bedevaartskerk is een kleinood in het roerdal.
»naar kaart



Het waterslot "Haus Effeld".Het waterslot "Haus Effeld".

Haus Effeld

De bouwkundige kern van het waterslot is afkomstig van een “Motte”. Motten zijn burchtheuvels die in deze regio zijn ontstaan in de 9e eeuw, en waren oorspronkelijk opgehoogde heuvels, van palissaden voorzien, en gekroond met een houten toren. Ze moesten de bevolking beschermen tegen de Noormannen. Uit deze “Motten” ontwikkelden zich na verloop van tijd stenen burchten, eventueel uitgebreid met een voorhof zoals de burcht van Wassenberg. Dit slot is omgeven door een gracht en kreeg begin 17e eeuw zijn huidige vorm.
»naar kaart



Slot Elsum ontstond op een "Motte".Slot Elsum ontstond op een "Motte".

Slot Elsum

De plaats van dit waterslot zou stammen uit Voor-Romeinse tijd. Later zou daar een “Motte” hebben gestaan. Daarop werd in 1503 de hoofdburcht gebouwd en in het jaar 1740 uitgebreid met een voorburcht met ruimtes die dienden voor het onderhoud van burcht en bewoners.
Zowel de burcht als de voorburcht zijn door een eigen gracht omgeven. De hele burchtpartij werd in de 2e wereldoorlog erg beschadigd en na de oorlog in oude glorie hersteld en verbouwd.
»naar kaart


ActiviteitenWassenbergCultuurgeschiedenis Routen

In de vier gemeenten van het Nationaal Park Meinweg regio zijn met behulp van eigen clubs wandelpaden langs de historische plaatsen en culturele elementen die ofwel verwijzen naar De Meinweg, of van toeristisch of historisch belang zijn.
» verder