Roerdalen


Sebastianuskerk in Herkenbosch.
Sebastianuskerk in Herkenbosch.

Sebastianuskerk, Herkenbosch

De Sebastianuskerk stamt uit de 13e eeuw en is een hallenbasiliek uit baksteen met een Gotisch koor uit mergel, die onder monumentenzorg staat. De kerk werd te klein en daarom werd zij in de jaren 1886-1889 en 1924 uitgebreid en omgebouwd tot haar huidige Neo-Romaanse vorm. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd de kerk verwoest en ook tijdens de aardbeving van 1992 leed zij zo’n zware schade dat ze bijna definitief gesloten moest worden. In 1993 werd begonnen met een totale restauratie.
»naar kaart



De Ijzeren Rijn tussen Dalheim en Roermond.
De Ijzeren Rijn tussen Dalheim en Roermond.

IJzeren Rijn

De IJzeren Rijn is de naam van een spoortraject tussen Antwerpen en Mönchengladbach en is in de 19e eeuw aangelegd om de haven van Antwerpen te verbinden met het Roergebied. Een groot deel wordt nog gebruikt voor personen- en goederenvervoer. De werkzaamheden begonnen in 1869 en het traject werd in 1879 in gebruik genomen. Aanvankelijk reden er vele treinen over de IJzeren Rijn maar na verloop van tijd nam het verkeer steeds verder af. Tussen Roermond en Dahlheim rijden sinds 1991 geen treinen meer, zodat dit deel van het traject kon worden stilgelegd.
»naar kaart



Kasteel DaelenbroeckKasteel Daelenbroeck

Kasteel Daelenbroeck

In het jaar 1311 besloot Godfried von Heinsberg, de leenheer van Wassenberg een woon- en jachtslot te bouwen in het moerasgebied van de Roer. In de loop der tijden was het slot in het bezit van vele verschillende edelen. Tijdens de 80-jarige oorlog werd het in 1598 belegerd, en daarmee begon de ondergang van de hoofdburcht. Na de dood van de toenmalige burchtgraaf, Hattart von Pallandt, ontstond onder de erfgenamen een strijd om het slot. In 1707 werd het tenslotte toegewezen aan Jan Ernest van Rollingen, die echter door de proceskosten financieel zo geruïneerd was dat hij geen geld meer had om Kasteel Daelenbroeck te restaureren. Hij besloot in de voorburcht te gaan wonen en sloot het centrale gedeelte. Dit werd in de 19e eeuw tot aan de kelders afgebroken. In de 90-er jaren van de vorige eeuw werd het kasteel bouwkundig en archeologisch onderzocht. Op basis van tekeningen uit de 18e eeuw werd een nieuwe hoofdburcht gebouwd met daarin nog elementen uit de middeleeuwse burcht. Tegenwoordig is Kasteel Daelenbroeck in gebruik als hotel en restaurant en voor partijen.
»naar kaart



De kerkhofkapel in Melick met de oude kerkhofmuur.De kerkhofkapel in Melick met de oude kerkhofmuur.

Kerkhofkapel, Melick

De neogotische Kerkhofkapel ligt aan de rand van het kerkhof van Melick op de kerkberg. De neogotische kerk werd in 1867 gebouwd door Martinus Pollard uit Maasniel naar een ontwerp van de beroemde Roermondse architect P.J.H. Cuypers. De oorspronkelijke kapel stamt waarschijnlijk uit het jaar 1190 en tijdens archeologisch onderzoek heeft men restanten van een zaalkerk uit de 13e eeuw gevonden, evenals vondsten uit Romeinse tijd.
»naar kaart



Kasteel Aerwinckel in Posterholt.Kasteel Aerwinckel in Posterholt.

Kasteel Aerwinckel

Dit kasteel in Posterholt werd in 1854 gebouwd door de beroemde Roermondse architect P.H.J. Cuypers in opdracht van de familie Geradts. Het Neo-Gotische slot is omgeven door een prachtig aangelegde Engelse tuin waarin veel verschillende boom en struiksoorten staan, die men nergens anders in de meinweg-regio kan zien. Ook de tussen 100 en 150 jaar oude beuken, ahornen, eiken en de Rododendron, Magnolia’s en Hortensia’s dragen ertoe bij dat het landgoed niet alleen onder monumentenzorg staat maar ook onder natuurbescherming.
»naar kaart



Basiliek St-Odiliënberg op de kerkberg aan de Roer.Basiliek St-Odiliënberg op de kerkberg aan de Roer.

Bisiliek St-Odliliënberg, O.L. Vrouwe kapel en Het Roerstreekmuseum

Aan het kerkplein van St-Odiliënberg bevindt zich op de kerkberg de Basiliek St-Odiliënberg. Reeds in de 8e eeuw werd op de heuvel door drie Anglo-saksische priesters een abdij gegrondvest. Maar van deze oorspronkelijke abdij is niets meer overgebleven, want in de 11e of 12e eeuw werd deze kerk volledig vervangen. De tegenwoordige kerk is nog slechts gedeeltelijk in originele staat. Het gebouw werd tussen 1880 en 1883 door Cuypers gerestaureerd en, nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog tot ruïne verworden was, nogmaals aan de hand van het oude ontwerp.

Naast de basiliek staat de O.L. Kapel, die in de 11e eeuw als parochiekerk werd gesticht en tot 1680 deze functie had. Ofschoon ook dit gebouw in de loop van de geschiedenis aan veel veranderingen onderhevig is geweest, heeft ze een grotere historische betekenis als de basiliek.
Aan de voet van de kerkberg bevindt zich het Roerstreekmuseum van de Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) waarin men voorwerpen met betrekking tot de archeologie, de geologie, de dierenwereld. Ook kan men er een kleine muntenverzameling bewonderen.
»naar kaart



Gitstapper Molen met grenspaa vlak bij de Rode Beek.Gitstapper Molen met grenspaa vlak bij de Rode Beek.

Gitstapper Molen

Deze korenmolen werd in de14e eeuw gebouwd door Hertog Willem van Gulik. Hij staat op de Rode Beek die daar ter plekke de grens vormt. In de 18e eeuw werd een nieuw molen gebouwd met een koren- en oliewerk.
In 1987-1987 herstelde de gemeente Vlodrop de molen in de oorspronkelijke staat en is hij nu in gebruik als korenmolen. Naast de molen zijn twee restaurants met terras en een grote kinderspeelplaats, die gasten uitnodigen om er aangenaam te vertoeven. Ook huifkartochten behoren er tot de mogelijkheden.
»naar kaart



Voormalige klooster St. LudwigVoormalige klooster St. Ludwig

Het klooster Sankt Ludwig en de Friedhofkapelle

In 1870 grondvesten Fransiscanen in Annaberg/Silezië een internaat voor Fransiscaner novicen die echter na 5 jaar gesloten moest worden wegens de “Kulturkampf”. Dat was een strijd die de nieuwe Duitse kanselier Bismarck voerde tegen de Duitse katholieken omdat hij bang was dat zij een bedreiging zouden gaan vormen voor de overwegend Pruisische machthebbers.
De Franciscanen vonden eerst een toevluchtsoord in de buurt van Sittard. Eind 1904 ‘ontdekten’ de Franciscanen nabij de Duitse grens een op een hoogte gelegen woest heidelandschap met dennenbossen, op een steenworp afstand van de stationnetjes Dalheim en Vlodrop. In die dagen werd de spoorlijn Antwerpen Roermond-Monchengladbach nog voor personenverkeer gebruikt. Een klooster met internaat op een afgelegen plaats, maar toch door het spoor met de bewoonde wereld verbonden, achtte men ideaal. De Franciscanen kochten 158 hectare grond op Nederlands gebied en 2 hectare aan Duitse zijde.
In 1909 vond de verhuizing plaats naar het nieuw gebouwde “Sankt Ludwig”. Tijdens het hitlerregime werd het gebouw gedeeltelijk door SS-troepen in beslag genomen. In 1951 kon het college weer worden geopend. In 1970 werd het klooster ook toegankelijk voor externe scholieren. Maar in 1976 besloot de orde om het college te sluiten in verband met dalende leerlingaantallen. Het klooster werd met het erbij behorende terrein verkocht aan de Rijksgebouwendienst en in eerste instantie gebruikt als oefenterrein voor Nederlandse politie-eenheden. Het kloosterkerkhof, het kerkhofkapelletje en de omliggende bossen kwamen in het bezit van Staatsbosbeheer. In 1990 tenslotte kocht de Transcendentale Meditatieorganisatie van de Indiër Maharishi Mahesh Yogi het klooster en de daarbij behorende tuin.
»naar kaart



De ruïne van Kasteel Montfort.
De ruïne van Kasteel Montfort.

Kasteel Montfort

Het kasteel Montfort, waarvan nu nog een imposante ruïne over is, had in de middeleeuwen en daarna een belangrijke rol. De grondlegger van de burcht, Hendrik van Gelre, had het dorp Montfort belangrijke rechten beloofd, vergelijkbaar met de toenmalige stadsrechten , met het doel dat Montfort zich tot een stad zou ontwikkelen. Na de uitvinding van het buskruit verloor de burcht steeds meer zijn onneembare stelling. De burcht had in zijn geschiedenis veel eigenaren zoals de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog van 1568 tot 1648. Zij begonnen ook met het droogleggen van de moerassen rond het slot vanwege de winning van de waardevolle turf. De gebouwen raakten langzaam in verval of werden gesloten. Het bouwmateriaal van de burcht werd verkocht of gerecycled.
In de 19e eeuw bouwde de toenmalige eigenaar, de Roermondse industrieel Willem Burghoff, op de fundamenten van de oude burchttoren een achthoekig jachtslot om van daaruit in het jachtseizoen te gaan jagen. Maar ook het jachtslot verviel na verloop van tijd. In 2006 en 2007 liet de stichting Kasteel Montfort het jachtslot restaureren in zijn oorspronkelijke toestand.
»naar kaart


RoerdalenCultuurgeschiedenis Routen

In de vier gemeenten van het Nationaal Park Meinweg regio zijn met behulp van eigen clubs wandelpaden langs de historische plaatsen en culturele elementen die ofwel verwijzen naar De Meinweg, of van toeristisch of historisch belang zijn.
» verder