Roermond


St. Christoffel-Kathedraal met markplein.
St. Christoffel-Kathedraal met markplein.

St. Christoffel-Kathedraal

De Gotische st-Christoffelkathedraal is de bisschopskerk van het bisdom Roermond. Met de bouw werd rond 1410 begonnen. Op de kerktoren staat een verguld christoffeldbeeld van 3,6 meter hoog. Christoffel is de patroon van de kerk en de stad. De kerk is in 2005 gerestaureerd en is zeer uitgebreid en kunstvol ingericht, met een kansel uit de 18e eeuw, houtgesneden biechtstoelen en glas-in-loodramen van Joep Nicolas.
»naar kaart



De Teekenschool is vandaag het Groen Huis en de zitting van de grenspark MSN.De Teekenschool is vandaag het Groen Huis en de zitting van de grenspark MSN.

De Teekenschool

De “Teekenschool” werd in het jaar 1905 gebouwd door de beroemde Roermondse architect P.J.H. Cuypers en in 1996 volledig gerestaureerd. In deze school werden ambachtslui opgeleid die daarna door de architect in het hele land werden ingezet om zijn gebouwen te bouwen of te restaureren. Voorbeelden zijn het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam, het kasteel de Haar te Haarzuilens en talrijke kerken waaronder de Munsterkerk. Tegenwoordig zijn in de Teekenschool diverse kantoren gevestigd van natuurorganisaties.
»naar kaart



De Munsterkerk in Roermond met fontein en Munsterplein.De Munsterkerk in Roermond met fontein en Munsterplein.

Munsterkerk

Op het Munsterplein staat de beroemde Munsterkerk, die in de 13e eeuw een deel was van de abdij van een cisterciënzerklooster. Aan de bouwtrant van de Munsterkerk kan men een ontwikkeling opmerken van oost naar west, dat wil zeggen van laat-romaans naar vroe-gotisch. In de 18e eeuw werd er een vierkante klokkentoren in barokstijl op gebouwd. De kerk werd gesticht door graaf Gerard 4 van Gelre en zijn echtgenoot Margaretha van Brabant en heeft een schitterend interieur. Zo is in de kerk het pronkgraf te zien van de beide stichters, een Romaans priesterkoor, een Brabants tabernakel uit het jaar 1500 en vele oude schilderijen en figuren, zoals dat van de triomferende Christus uit de 13e eeuw.
De Roermondse architect Cuypers restaureerde in 1850 het koor. Hij verbouwde van 1863 tot 1890 de kerk grondig: de beide achtzijdige koortorens werden vervangen door vierkante, de barokke klokkentoren werd gesloopt en delen van de westbouw werden verhoogd tot ranke torens. In 2004 werd de kerk opnieuw grondig gerestaureerd. Naast de kerk staat zijn standbeeld. Bewonderend kijkt hij naar zijn eigen creatie.
»naar kaart



Stadhuis Roermond met poppenspeel.Stadhuis Roermond met poppenspeel.

Stadhuis Roermond

Aan de markt van Roermond ligt ook het raadhuis, dat in zijn huidige vorm uit het jaar 1700 stamt. Boven het dakkapellenfront hangen de wapens van het hertogdom Gelre, de stad Roermond en de provincie Limburg. In het torentje bevindt zich het stadscarillon, dat uit 49 klokken bestaat. Het werd de stad Roermond aangeboden ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad. Ook staat op het torentje een aantal levensgrote poppenfiguren die de geschiedenis van Roermond moeten voorstellen. ’s Middags om 12 uur draaien de figuren rond en achtereenvolgens verschijnen de volgende historische figuren: architect Cuypers, de kleermaker, de nar of muzikant, de papierschepper, de bisschop, de speelman met de draailier (symbool van de dood), de smid Vulcanus en vorstin Maria Theresia. In de raadzaal bevinden zich portretten van verschillende Habsburgse vorsten. Rechtsboven in de zaal kan men goed de glas-in-loodramen zien van Roermondenaar Joep Nicolas.
»naar kaart



Kapel in’t Zand van binnen.Kapel in’t Zand van binnen.

De kapel in ’t Zand en het kruiswegpark

De oorsprong van de Kapel in’t Zand ligt in de vroege 15e eeuw en was altijd al bekend als belangrijk bedevaartsoord. De legende vertelt dat een schaapherder bij een bron een mariabeeldje vond en daarmee aan de oorsprong stond van de kapel. Meer dan 7000 tegeltjes, door gelovigen de loop der jaren in de kapel aangebracht, getuigen ervan dat de Kapel steeds goed is bezocht. Grenzend achter de Kapel ligt het Kruiswegpark, dat in de jaren 1919-1920 werd gebouwd. De basis van dit plan is afkomstig van Cuypers. In het park staan 14 staties van de kruisweg, die door Karl Lücker zijn ontworpen en van 1920 tot 1927 werden gebouwd. Het park met zijn monumentale, oude bomen en zijn talrijke Rododendrons is een oase van rust en bezinning.
»naar kaart



De graf met de twee handen op de Oude Kerkhof in Roermond.De graf met de twee handen op de Oude Kerkhof in Roermond.

Oude Kerkhof

Het Oude Kerkhof in Roermond is een van de oudste grafmonumenten in Nederland. De eerste vermelding van een begrafenis op het Oude Kerkhof dateert uit het jaar 1785. Op het kerkhof bevinden zich een aantal zeer bijzondere graven, zoals dat van architect Cuypers. Maar het beroemdste graf is ongetwijfeld het ”Graf met de handen”. Dit graf behoort tot een echtpaar dat als eerste in Roermond een verschillend geloof had. Het paar werd hoofd aan hoofd aan deze en gene kant van de muur begraven. Zij op het protestantse deel, hij op het katholieke. Hun graven zijn hoger dan de muur rond het kerkhof zodat tot vandaag de handen uit de grafstenen steken die elkaar over de muur vasthouden. Niet alleen de graven zijn uniek, ook de bomen en beplanting geven het Oude Kerkhof een hoge cultuurhistorische waarde.
»naar kaart


RoermondCultuurgeschiedenis Routen

In de vier gemeenten van het Nationaal Park Meinweg regio zijn met behulp van eigen clubs wandelpaden langs de historische plaatsen en culturele elementen die ofwel verwijzen naar De Meinweg, of van toeristisch of historisch belang zijn.
» verder